Waarom ons werk nodig is


dance4life werkt samen met jongeren aan een gezonde toekomst. Dat is hard nodig, want onbeschermde seks is een van de grootste gezondheidsrisico's wereldwijd. 

In veel landen wordt geen tot nauwelijks seksuele voorlichting gegeven. Jongeren hebben geen toegang tot condooms en anticonceptie en mogen zich vaak niet zonder toestemming van hun ouders op soa’s zoals HIV laten testen. Bovendien is de gezondheidszorg vaak niet goed op jongeren afgestemd en worden hun rechten geschonden. Hierdoor lopen jongeren gezondheidsrisico’s zoals HIV-infecties, ongeplande zwangerschappen en seksueel geweld.
1 op de 7 meisjes in ontwikkelingslanden wordt zwanger voordat ze 18 zijn.
Onder tienermeisjes wereldwijd (15-19) zijn complicaties tijdens zwangerschappen en bevallingen de op één na belangrijkste doodsoorzaak.
Elke 15 seconden raakt er iemand geïnfecteerd met HIV

Bronnen: WHO (2013), UNAIDS The Gap Report (2014) en Monitoringrapport 2013, Stichting Hiv Monitoring.
Wil je meer weten over hiv en aids? Lees er hier alles over.

In veel landen waar dance4life actief is, hebben jongeren te maken met 2 andere grote problemen: ongeplande zwangerschappen en seksueel geweld. Als de context daarom vraagt, komen deze onderwerpen dan ook terug in onze voorlichtingsprogramma’s. De cijfers laten zien dat dit hard nodig is:Wereldwijd is 35% van de vrouwen (15 jaar en ouder) ooit slachtoffer geworden van intiem partnergeweld of seksueel geweld.

Bronnen: WHO (2013), UNAIDS (2013, 2014)


Ongeveer de helft van het seksueel geweld vindt plaats bij meisjes jonger dan 16